L'aplicació de les variables visuals
El nivell de mesura dels atributs
... quantitatius
... qualitatius
Les variables visuals de mesurament quantitatiu
... talla
... intensitat
... textura
Les variables visuals de mesurament qualitatiu
... color
... orientació
... forma
Les variables visuals : un resum d'aplicacions
|
La variació de talla és una de les sis variables visuals que podem usar per a representar atributs en un mapa. De més a més, la variació de talla és l'única que pot expressar gràficament els atributs mesurats al nivell de mesura de proporcions.
Us presento una proposta per a cartografiar els atributs d'uns àmbits geogràfics quadrats, comarques del centre dels EEUU posem per cas, per a exemplificar sumàriament l'aplicació de la variació de talla. En aquesta il·lustració, i per conveniència, només treballarem l'atribut "població activa industrial", l’únic dels quatre que pot considerar-se com expressat al nivell de mesura de proporcions.
|
|
El de l'"atracció comercial", format per reducció de nivell de mesura a partir d'una altra taula estadística que aquí no és disponible, la tenim a un nivell de mesura quantitativa ordinal. El de la "imatge" o representativitat que mereix cada zona a la població de l'àmbit és en rangs graduats i ha estat formada a partir d'enquesta d'opinió. En fi, la columna encapçalada pel mot "universitat" indica quines zones gaudeixen d'aquest servei. És un atribut amb un nivell de mesurament nominal. Fixeu-vos que podem substituir els "1" i els "0" per "si" o "no".
|
|

|
|
Com veurem en un dels apartats de l'aplicació adjunta, la variable visual de talla també es pot emprar per a expressar atributs mesurats als nivells nominal, ordinal i graduat en rangs per bé que, com es veurà en les sessions següents, hi hagi disponibles altres variables visuals per a simbolitzar-los.
En canvi, cal tenir ben present una limitació molt important. La variació de talla només pot aplicar-se a objectes geogràfics interpretats amb implantació cartogràfica puntual o lineal. En lla il·lustració he assumit la informació de cada zona localitzada en el punt central de cadscuna. Aquest canvi arbitrari d’implantació (de zonal a puntual) és ben plausible i habitual. De tota manera, i en cada cas que ens plantegem, caldrà avaluar acuradament la significació de les dades a fi i efecte que aquest canvi d’implantació, si s'escau de fer-lo, tingui sentit geogràfic.
A manera d' il·lustració, en el mapa de la dreta he anotat els valors que pren l'atribut població activa industrial a cada zona. També serveix com a exemple de l’escàs impacte
|
|
visual que aquests mapes anotats susciten en els lectors. En efecte, les anotacions alfanumèriques sobre els mapes són de gran utilitat en la fase d'anàlisi del treball, però no té cap interès com a instrument de comunicació dels resultats de la investigació. És la simbolització la que ho facilitarà.

|
|