Cartografia
Geografia i Ordenació del Territori
Curs  2019 -  2020   Índex general
Els mappaemundi medievals
Conferència

 

Introducció
El llegat romà

Els mappaemundi
... pàgs.: 1 2 3 4 5    
  6 7 8 9      

El mapa de Hereford tal vegada només sigui una forma estrafeta del tipus de mappaemundi medieval denominat T-O. Em voldria referir seguidament a aquest gènere de mapes.

Han sobreviscut més d'un miler de mappaemundi de l'Occident cristià. Aproximadament, nou-cents d'entre ells "han aparegut en llibres manuscrits" (9). Per tant, són de reduïdes dimensions i varen ser dissenyats per a il·lustrar el magisteri cristià. Pot ben bé ser que els mappaemundi medievals més antics de l'Occident cristià vagin ser copiats d'una modalitat de mapa romà que magnificava el domini de l'Imperi Romà sobre la resta del Món. Varen ser els primers Pares de l'Església els qui varen adaptar aquella funció a les finalitats religioses? No ho podem pas afirmar, però sembla que el propòsit bàsic dels mapes del Món medievals va ser el registre iconogràfic dels ensenyaments de l'església cristiana, malgrat que també hi podien incloure trets del món clàssic com el riu Oceà que circumdava les terres emergides. Normalment, els mappaemundi preservats en textos manuscrits.

 

varen ser executats de la mateixa mà del copista, i no hi ha evidències que n'hi haguessin amb una formació específica per a dibuixar-los. Nombrosos investigadors han estudiat aquest gènere de mapes i en aquesta introducció general no m'és possible d'estendre'm en les seves troballes. La seva bibliografia inclou diversos assaigs per a classificar els que ens han pervingut. Gràcies al catàleg preparat per Marcel Destombes per a la Comissió de Mapes Antics de la Unió Geogràfica Internacional (10) va aconseguir-se fer un gran pas endavant en aquesta tasca de classificació. La darrera classificació publicada es deu a David Woodward (11). Woodward hi proposa una classificació en quatre categories:

  1. Tripartita dividida en esquemàtics i no esquemàtics,
  2. Zonal,
  3. Quadripartita, i
  4. de Transició.

i la detalla més endavant a la mateixa obra (12)

 

Vegeu també els esquemes de cada una de les categories.

De dalt a baix, repr. de: Brown, Ll. (1949): The Story of Maps [reimprès, New York: Dover, 1977]; p. 102,

Kretschmer, K. (1914, 1926); Historia de la Geografía. Barcelona: Labor; 1926 p. 53, i

Woodward, D. (1987): "Medieval Mappaemundi" a Harley, John Brian; Woodward, David (a cura de): The History of Cartography; I : Cartography in Prehistoric, Ancient, and Medieval Europe and the Mediterranean. Chicago: Chicago University Press; p. 300.

 

 

La categoria de mapes del Món "tripartits" és la modalitat denominada de T-O i de la qual, com ja he apuntat abans, el gran mapa del Món de Hereford n'és una mostra estrafeta. L'aspecte és el d'un mapa circular que mostra el Món tripartit en Àsia, Europa i Àfrica separades pels rius Don i Nil, i per la Mediterrània; el conjunt és circumdat pel riu Oceà. Els mapes T-O cristians són orientats amb l'est a la part superior del mapa, on sovint també s'hi encabeix el Paradís Terrenal, mentre que Jerusalem és gairebé sempre situada al centre del mapa d'acord amb Ezequiel (5, 5). Com Woodward ha mostrat, els mapes T-O poden dividir-se encara en 'esquemàtics' i 'no esquemàtics'. En aquesta darrera subcategoria, els mapes presenten addicions malgrat que hi resta palesa la distribució general tripartita. El mapa de Ranulf Higden que data de 1342 dC n'és un exemple.

 

 

 

 

A la categoria dels "quadripartits" hi trobem mappaemundis que presenten el 'món' tripartit en l'hemisferi septentrional, mentre que a l'hemisferi meridional s'hi situa un quart continent

 

que a voltes s'assenyala habitat pels Antípodes i a voltes, en canvi, es considera com a deshabitat. L'exemple il·lustratiu és la sèrie de mapes de la tradició de Beatus.

 

A la categoria dels "zonals" s'hi mostren les cinc zones o climata de la Terra amb la particularitat que la zona tropical hi resta partida en les parts "nord" i "sud" pel riu Oceà. Un exemple d'aquest tipus de mapa del Món són els inclosos als manuscrits de l'obra de Macrobius

 

 

 

 
 

David Woodward justifica la proposta d'una quarta categoria, la de transició, per acomodar-hi les modificacions del mapa del Món, en especial la de la delineació de la costa mediterrània, arran de la difusió de les cartes portolanes. Woodward inclou el mapa de Fra Mauro de 1459 dintre d'aquest grup de mapes de transició. Tinc previst de parlar-ne en la

 

segona conferència. Per bé que és un mapa del Món circular, no es pot considerar com una mostra dels mappaemundi medievals de l'Occident cristià. Aquest mapa reflexa els viatges dels portuguesos per l'oceà Atlàntic al llarg de la costa occidental de l'Àfrica.

plana següent plana següent plana següent

 

Pàgina actualitzada el 14 d'octubre de 2019
PAU · ALEGRE · FECIT · MCMXCVIII · MMXIX
1. Els mappaemundi medievals
Anàlisi  |  Conferència  |  Qüestionari  |  Exercici