TESIS.VF.Nathalia QC 7.12.2021 (1)_page-0001

Lectura de la tesi doctoral “Xarxa de biblioteques rurals de Cajamarca a Perú: Trajectes i geografies andines” de Nathalia Quintero

El 7 de febrer de 2022, la Nathalia Quintero Castro va presentar la tesi doctoral “Xarxa de biblioteques rurals de Cajamarca a Perú: trajectes i geografies andines”. Programa de Doctorat en Geografia, Departament de Geografia, Universitat Autònoma de Barcelona. Tesi dirigida per Enric Mendizábal Riera i Anna Ortiz Guitart.

La Xarxa de Biblioteques Rurals de Cajamarca (RBRC), al Perú, és el nínxol ambiental i paisatgístic que configura una altra forma de veure la Geografia, fonamentada en l’enllaç espiritual de tots els éssers amb la natura. Reconèixer unes altres concepcions sobre la interacció naturalesa-cultura permet a la Geografia ampliar tant el seu horitzó disciplinar  com el seu lloc en la reflexió pràctica i experiencial de l’espai. El marc contextual de la tesi tracta els referents del territori en el qual s’estableix la RBRC. S’exposen els referents geogràfics essencials com la serralada dels Andes, la confederació incaica Tawantinsuyu; les característiques generals de Cajamarca, ciutat i departament, zona territorial d’estudi i ubicació global de la RBRC com a entitat que treballa amb els llibres i la lectura. El marc teòric mostra els elements que orienten la comprensió de l’ús de la cultura com a model imperant en què s’exposen els elements característics de la cultura d’Occident i finalitza amb els trets principals de la cosmovivència andina. Pel que fa a la metodologia, la tesi va ser construïda partint dels testimonis de les persones vinculades a la RBRC, així doncs, la font oral es configura com a eix articulador i de suport. Es presenten vuit capítols amb els què es desenvolupa la geografia de la RBRC i finalment les conclusions.