Exitós taller sobre la visualització de dades i pràctiques cartogràfiques amb perspectiva de gènere a càrrec de Núria Font (UPF)

Durant els dies 6 i 8 de maig, la reconeguda investigadora postdoctoral de la Universitat Pompeu Fabra, Núria Font, va impartir un taller centrat en la visualització de dades i pràctiques cartogràfiques aplicades a la recerca geogràfica amb una mirada de gènere.

L’objectiu principal del taller va ser explorar de manera pràctica el potencial de les eines visuals i cartogràfiques per a la recerca en geografia i gènere, així com incorporar aquestes tecnologies en projectes, independentment del nivell de coneixements en GIS i en visualització de dades.

El primer dia del taller es va dedicar a l’exploració de pràctiques visuals i cartogràfiques creatives, i es van presentar propostes i exemples des de diverses disciplines per a aprofitar el poder dels mapes més enllà dels GIS, destacant la utilitat dels mapes i visualitzacions com a estratègia per a recopilar i visualitzar dades, narratives i emocions associades a llocs específics.

Durant la segona sessió, es van abordar les innovacions i eines digitals aplicades a la recopilació, tractament i visualització de dades geogràfiques. Des d’una perspectiva oberta i prepositiva, es van explorar els GIS, mapes web i altres plataformes digitals, discutint les principals limitacions metodològiques i epistemològiques, així com propostes alternatives per aprofitar els beneficis d’aquestes tecnologies en la recerca amb perspectiva de gènere. També es van dur a terme exercicis pràctics amb diverses eines i plataformes, com els Relief Maps, l’AtlasCine, QualNotes i Storymaps, que ofereixen noves oportunitats per a recopilar, analitzar i visualitzar dades geogràfiques qualitatives i quantitatives.

El taller va resultar un espai enriquidor on les persones participants van poder adquirir noves habilitats i coneixements per a aplicar en els seus projectes de recerca, contribuint així a l’avanç del camp de la geografia amb una perspectiva de gènere més inclusiva i reflexiva.

IMG-20240506-WA0019 IMG20240506100929