El passat 19 de juny, la Júlia Pascual Bordas va defensar amb èxit la seva tesi doctoral titulada “Obrint les portes de casa: Experiències i resistències de joves LGBT+ del Bages a l’espai domèstic”, del programa de Doctorat Interuniversitari en Estudis de Gènere: Cultures, Societats i Polítiques, i dirigida per Mireia Baylina (UAB) i Maria Rodó-Zárate (UPF)
La tesi aborda la casa com un espai que, tradicionalment percebut com a segur, és problematitzat des de perspectives feministes i LGBTIA+. Aquestes perspectives han destacat que la llar pot ser un escenari de conflicte, lluita i negociació, generant tensions entre sentiments de pertinença i aïllament, intimitat i violència, desig i por per a dones i persones LGBTIA+. Mentre que les ciències socials sovint han centrat la seva atenció en l’espai públic, aquesta investigació es focalitza en l’espai privat per analitzar les dinàmiques de poder que s’hi manifesten i que són fonamentals per comprendre les desigualtats socials.
L’objectiu principal d’aquesta recerca és posar el focus en la casa com a espai central per explorar com les persones joves LGBTIA+ experimenten discriminacions i generen resistències transformadores en la seva vida quotidiana. Mitjançant una metodologia qualitativa, es van analitzar les experiències, vivències i emocions de trenta-set joves LGBT+ en diversos espais de la casa familiar i la casa pròpia a la comarca del Bages. Aquesta localització fora de l’àmbit metropolità de Barcelona permet respondre a la falta d’estudis en ciutats petites, mitjanes i zones rurals, ampliant així el coneixement sobre les realitats LGBT+ en diferents contextos.
La recerca utilitza la intersecció de tres categories (edat, gènere i orientació sexual) per examinar com aquestes es combinen i resulten en dinàmiques de poder i estratègies d’afrontament en diferents espais de la llar. Els resultats revelen com l’adultisme i la cisheteronorma operen als espais quotidians, configurant les experiències dels joves LGBT+. Enfront d’aquest context cisheteronormatiu, els joves amb identitat sexual i de gènere no normativa desenvolupen estratègies de resistència i transformació.
La tesi subratlla la importància de centrar-se en la llar per comprendre com operen les normes socials, oferint una visió complexa de l’espai privat com un espai de negociació, (in)comoditats, poder i emocions contradictòries. Això permet una comprensió més profunda de com les normes socials es manifesten en els espais domèstics.
Enhorabona a la Júlia Pascual Bordas per aquesta valuosa contribució a l’estudi de les dinàmiques de poder i les resistències dels joves LGBT+ en l’espai domèstic!