Lectura de la tesi “Geografías feministas del espacio público: seguridad urbana y gentrificación en las comunas de San Miguel y Pedro Aguirre Cerda, Chile” de Geanina Zagal Ehrenfeld

El 7 de març de 2024, la Geanina Zagal Ehrenfeld va presentar a la UAB la tesi doctoral “Geografías feministas del espacio público: seguridad urbana y gentrificación en las comunas de San Miguel y Pedro Aguirre Cerda, Chile”, del Programa de Doctorat de Geografia, i dirigida per Maria Prats (UAB).

Aquesta recerca analitza les pràctiques socioespacials de les dones en l’espai públic en les comunes de San Miguel i Pedro Aguirre Cerda, a la Regió Metropolitana, Xile. Identifica la relació entre la planificació urbana neoliberal i les experiències de violència de gènere. L’anàlisi dels resultats s’organitza observant la dimensió emocional del benestar, on s’analitza el coneixement espacial mitjançant el qual les dones negocien les seves pràctiques espacials de seguretat i prevenció de la violència de gènere en l’espai públic. Es considera l’experiència de solitud de les dones a la ciutat i les pràctiques relacionals de treballs de reproducció social. S’analitza la producció del lloc que realitza el mercat immobiliari, a través dels processos de destrucció creativa dels actius immobiliaris de renda única multifamily, mostrant com el capitalisme immobiliari sofistica i produeix dinàmiques de control corporal i sensitiu que gentrifiquen els barris i aprofundeixen l’experiència d’inseguretat i desigualtat de les dones en l’espai públic. Finalment es documenten les pràctiques espacials feministes d’organització i activisme territorial.

IMG-20240307-WA0036 IMG-20240307-WA0037 IMG-20240307-WA0042