Cartografia
Geografia i Ordenació del Territori
Curs  2019 -  2020   Índex general
Els mappaemundi medievals
Conferència

 

Introducció

El llegat romà
... pàgs.: 1 2          

Els mappaemundi

 

 

 

Fragment de la Tabula Peutingeriana: sector de l'Adriàtic entre les actuals Croàcia i Itàlia. Noteu la península d'Ístria a l'esquerra.

Repr. de Österreich-Lexikon

 

Calcs de les ciutats de Roma i Constantinoble i d'Antioquia.

Repr. de Miller, K. (1916): Itineraria Romana : Römische Reisewege an der Hand der Tabula Peutingeriana [reimpressió, Bregenz: Gertrud Husslein, 1988]; pp. 497 i 635.

 

No ens ha arribat cap exemplar de mapa romà de les xarxes de comunicacions. Hom admet, però, que l'anomenada Tabula Peutingeriana (de Konrad Peutinger, qui la va adquirir de Konrad Celtes de Viena l'any 1508) és una transcripció del segle XII, o del XIII, d'un mapa més antic que potser havia estat dibuixat cap a mitjans del segle IV dC.

Les figures femenines disposades als emplaçaments d'Antioquia, de Constantinoble i de Roma (3) ens suggereixen aquesta datació. L'objectiu bàsic de la Tabula Peutingeriana era el de mostrar les rutes principals, les parades d'etapa i les distàncies entre aquestes per a tot l'Imperi Romà. També s'hi assenyalen els santuaris i els dipòsits d'aliments i de farratges així com la xarxa hidrogràfica fonamental i les grans boscúries. No és pas un mapa militar. L'exèrcit romà hauria utilitzat, en canvi, el prototipus original: un itinerari més detallat. Les carreteres de la Tabula Peutingeriana són assenyalades per línies rectes i no és dibuixada a escala. Les distàncies est - oest hi són representades a escala més gran respecte les distàncies nord - sud.

D'això en resulta la distorsió de la situació relativa dels llocs d'una part a altra del mapa. L'expressió més freqüent de les distàncies és en milles romanes, però a la Gàl·lia s'expressen en llegües i a Pèrsia en parasangues. Les ciutats més destacades s'indiquen per una simbologia d'edificacions estilitzades. S'hi indica el topònim d'una munió de poblets, però resulta habitual que junt al topònim no s'hi precisi la seva localització. La Tabula Peutingeriana (4) ha suggerit, i continua suggerint, una gran quantitat de treballs d'investigació.

 

Pàgina actualitzada el 14 d'octubre de 2019
PAU · ALEGRE · FECIT · MCMXCVIII · MMXIX
1. Els mappaemundi medievals
Anàlisi  |  Conferència  |  Qüestionari  |  Exercici