Cartografia
Geografia i Ordenació del Territori
Curs  2019 -  2020   Índex general
Cartografia de Catalunya als segles XIX i XX
Conferència

 

 

 
plana anterior Cartografia catalana : segles XIX i XX (15/21) plana següent
 
 
 
 

A partir de 1922 i en poc més de tres anys es van publicar sis fulls del mapa amb la seva corresponent versió geològica. De la versió agronòmica només se’n van fer uns pocs treballs inicials. Tot sembla indicar que el projecte haguera continuat a bon ritme si no fos estat pels canvis polítics que sotragaren l’època i truncaren la marxa dels treballs.

La implantació de la dictadura de Primo de Rivera va significar la fi de la Mancomunitat i de tota la seva obra. Es va nomenar una Comisión Liquidadora amb la finalitat de tancar definitivament el capítol de l’administració anterior. Curiosament això no va significar la supressió del Servei Geogràfic – tal com va passar amb la majoria de serveis, entre els quals el Servei Geològic – sinó que fou adjudicat una altra vegada a la Diputació de Barcelona, encara que quasi sense pressupost per a subsistir. L’any 1925 van veure la llum dos fulls més, que ja s’havien preparat amb anterioritat. La Comisión Liquidadora en va censurar l’escut de la Mancomunitat i en canvi es va mantenir la toponímia i la retolació en català, segurament perquè el gravat ja s’havia realitzat.

Fins a 1930 el Servei Geogràfic va passar per un període d’absoluta precarietat. Encara que no s’abandonen els treballs del mapa 1:100 000 l’avanç va ser inapreciable. Paral·lelament es van realitzar altres treballs, com un Mapa Provincial de Comunicaciones, un Mapa del macizo del Montseny i un Mapa del Valle de Aran.

Amb l’arribada de la República, el Servei és recuperat per la Generalitat de Catalunya, però, a pesar dels esforços realitzats, no tornarà a agafar el ritme de treball del temps de la Mancomunitat. Això no obstant, l’any 1935, es publicà un altre full del mapa, aquest cop gravat i imprès a l’Institut Géographique de París. En aquest període, el Servei col·laborà en la confecció d’un mapa de la Direcció d’Obres Públiques de la Generalitat per a la redacció d’un Pla General d’Obres Públiques. El mapa elaborat també a partir de la informació del mapa d’Espanya 1:50 000 el dibuixà, de fet, l’equip de redacció del pla, dirigit per l’enginyer de camins Victorià Muñoz i Oms (1900). El resultat final fou un Mapa de Catalunya a escala 1:200 000 que, davant la manca de cartografia actualitzada, fou publicat l’any 1936 i esdevingué el mapa oficial, malauradament per molt poc temps.

Després de la Guerra Civil, el Servei Geogràfic, ara anomenat Cartogràfic, tornà una vegada més a la Diputació de Barcelona. En un darrer esforç i quan la majoria dels fulls del MTN 1:50 000 de Catalunya estaven acabats, es van publicar dos full més a Barcelona. El darrer full del mapa 1:100 000, amb data 1941, que porta l’escut de la Diputació, no es va arribar a difondre i va tancar l’etapa del Mapa Geogràfic de Catalunya 1:100 000 amb un total de només 11 fulls publicats dels 43 que formen el mapa. El Servei no es tornaria a revitalitzar fins a la dècada dels setanta.

 

El Servei Geològic fundat l’any 1915 era, de fet, un hereu del treball del Dr. Almera, però s’opta per no continuar el mapa de la província que aquest havia iniciat el 1885. La direcció s’encomanà al geòleg Marià Faura i Sans (1883-1941) i s’adoptà el Mapa Geogràfic de Catalunya 1:100 000 com a base topogràfica. Només els sis primers fulls del mapa geogràfic van ser publicats en la seva versió geològica acompanyats d’un llibret explicatiu. Malauradament, la dictadura de Primo de Rivera va significar, per al Servei Geològic, la seva desaparició i, malgrat alguns intents de restituir-lo durant la República, no es tornaria a refundar fins a la restauració de la Generalitat a finals del segle XX.

Fulls publicats del Mapa Geogràfic de Catalunya 1:100 000

1922 Vilafranca del Penedès (també en versió geològica)
1923 Les Goles de l’Ebre (també en versió geològica)
     Tortosa (també en versió geològica)
     Vilanova i la Geltrú (també en versió geològica)
     Sant Feliu de Guíxols (també en versió geològica)
1924 Barcelona (també en versió geològica)
1925 Horta [de Sant Joan] i Ulldecona
1935 Calella
1940 Vic i Maials

4.3 El Servei del Plànol de la Ciutat a l’Ajuntament de Barcelona

El mapa municipal de Barcelona havia quedat obsolet a començaments del segle XX. L’actualització del plànol no va anar en paral·lel amb el creixement de la ciutat, i les brillants aportacions cartogràfiques del segle XIX no van tenir continuació. L’any 1922 l’Ajuntament de la ciutat es va decidir a actuar per tal de pal·liar aquesta mancança.

El primer pas consistí a sol·licitar permís al Ministerio de la Guerra per a poder copiar un mapa que estava aixecant en aquells moments la Brigada Topográfica de Ingenieros de l’exèrcit i que havia de servir de base per a l’estudi de la defensa marítima de la ciutat. Es tractava del Plano de Barcelona y contornos a escala 1:5 000 i abastava des del Masnou fins al municipi del Prat de Llobregat. L’Ajuntament proposà d’utilitzar la base topogràfica d’aquest mapa i a canvi va oferir la seva col·laboració al Ministerio per tal d’incorporar-hi la parcel·lació de finques i obtenir d’aquesta manera un document molt més complet i apte per a usos molt diversos. Un cop autoritzada la copia, organitzà, l’any 1923, un servei cartogràfic dins del mateix Ajuntament i en nomena director precisament el qui en aquells moments era el cap de la Brigada Topográfica de Ingenieros a Barcelona, l’enginyer militar Vicenç Martorell Portas (1879-1956).

La tasca encomanada a l’oficina creada ja hem dit que era el dibuix de les parcel·lacions urbanes prenent com a mapa base el de la Brigada Topográfica. Es tractava en definitiva de l’aixecament del plànol de Barcelona a plana següent

 

Pàgina actualitzada el 16 de desembre de 2019
PAU · ALEGRE · FECIT · MCMXCVIII · MMXIX
10. La cartografia de Catalunya als segles XIX i XX
Anàlisi  |  Conferència  |  Qüestionari  |  Exercici