Mentrestant, els excursionistes, a més de la confecció de mapes molt generals per a il·lustrar les guies que ja es començaven a publicar, com les d’Artur Osona, s’adonaren de la dificultat que suposava la confecció d’un mapa topogràfic de Catalunya, No obstant això, van saber aprofitar els treballs que feien companyies privades corn les hidroelèctriques per a publicar alguns mapes. Ja hem parlat del Mapa del Cadí publicat per la Compañía de Fluido Eléctrico l’any 1922. Doncs bé, l’any següent aquest mateix mapa es publica en el Butlletí del CEC. El 1924, aprofitant l’estada a Catalunya de l’expert cartògraf suís Leo Aegerter (1875-1953), es va publicar un Mapa del Montseny a escala 1:50 000 i el 1925, el CEC, juntament amb la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, participa en la publicació del Mapa d’Andorra a escala 1:50 000, obra del geòleg francès Marcel Chevalier.
Malgrat les dificultats que suposava, no tan sols el CEC va publicar mapes de Catalunya, sinó que també altres entitats excursionistes van fer aportacions significatives, com el Mapa de Sant Llorenç del Munt a escala 1:15 000, editat pel Centre Excursionista de Terrassa en la dècada dels anys trenta, o les edicions que féu el Centre de Lectura de Reus de Les muntanyes de Prades, Montsant i Serra La Llena (1929), Del Camp de Tarragona a l’Ebre (1931) i Les Valls del Gaia, del Foix i del Miralles (1934). També cal esmentar el Mapa de la Vall Ferrera de Ramon de Semir d’Arquer, publicat pel Club Muntanyenc Barcelonès l’any 1935.
Les entitats excursionistes també van publicar una gran quantitat de mapes per a documentar les marxes col·lectives que organitzaven, i també cartografia temàtica, sovint per a il·lustrar els estudis que es publicaven en els seus butlletins. A més de la publicació de mapes, l’aportació fonamental dels excursionistes va consistir en la tasca de difusió i consum de cartografia, que convertí els excursionistes en experts usuaris de mapes topogràfics. Acabada la Guerra Civil va sorgir dels ambients excursionistes una editorial que tindria una presencia destacada en la societat catalana de la segona meitat del segle XX. Ens referim a l’editorial Alpina.
3.6 L’editorial Alpina
Un grup d’amics relacionats amb l’excursionisme i amants de la cartografia van decidir de crear, l’any 1946, una empresa editorial encaminada a la publicació de mapes topogràfics i guies excursionistes. Es van inspirar en les publicacions cartogràfiques franceses destinades als excursionistes que hi ha havia pel vessant nord dels Pirineus. L’editorial s’anomenà Alpina i s’instal·là a Granollers. En fou el director, fins a la seva mort, el destacat geògraf i cofundador de l’editorial Salvador Llobet.
De tota la producció de l’Alpina en destaca la cartografia topograficoexcursionista que constitueix el material més emblemàtic de l’editorial i ha tingut un pes específic en la 