Resulta arriscat donar una visió general del mapisme europeu entre aquestes dates de 1550 i 1800. Déu n'hi do de l'activitat que s'hi va efectuar. El nombre de mapes produïts en el decurs d'aquest període va incrementar-se acceleradament per atendre la demanda d'un mercat cada volta més adelerat i exigent, tant de la societat civil com dels estaments oficials amb propòsits més aviat administratius que no pas militars. En aquest període continuaren succeint-se les expedicions per establir una millor delineació de les costes d'arreu, les dels arxipèlags de les Índies Orientals i del Pacífic, en especial, i per tractar de desentrellar l'enigma de la Terra Australis.
|
|
Els perfils de les costes en els mapes del Món dels volts de l'any 1800 eren molt diferents de les de 1550. Podem suposar que sempre hi hagué viatgers que aportaren notícies d'interès que els mapistes afegien adeleradament en els seus mapes dels territoris ultramarins.
El venecià Giacomo Gastaldi va compilar aquest mapa mural d'Àfrica en vuit seccions gravades en coure l'any 1564. Moltes de les compilacions realitzades per Gastaldi varen ser incloses en els atles facticis de Lafreri, Forlani, Bertelli, etc.
|