Cartografia
Geografia i Ordenació del Territori
Curs  2019 -  2020   Índex general
3. Ptolemeu retrobat
Conferència

 

Els dos mapes nous del continent africà afegits a l'edició de la Geographia d'Estrasburg (1513): una prova de la detallada informació d'origen portuguès de que disposava Martin Waldseemüller en el seu observatori europeu de Saint Dié.

Repr. de Nordenskiöld, A.E. (1889): Facsimile-Atlas. Estocolm [reimp.: New York: Dover, 1973]; p. 15 i 17.

 
plana anterior Ptolemeu retrobat (5/10) plana següent
 

 

La direcció de l'edició de la Cosmographia impresa a Estrasburg l'any 1513 va acreditar-se a Jakob Eszler i a Georg Ubelin. Tot i així, molts dels mapes nous són atribuïts generalment a Martin Waldseemüller (1470-1518) del cercle d'investigadors de Saint Dié. Aquesta edició de Ptolomeu aplega quaranta-set mapes gravats amb blocs de fusta i dels quals onze poden considerar-se com a 'nous'. Hi figuren dos mapes d'Àfrica, en les seves parts septentrional i meridional, la delineació del perfil de la costa dels quals va dependre clarament de les cartes portugueses coetànies. També s'escau en la Carta Marina de Waldseemüller de l'any 1516.

 

Fragment de la Carta Marina Navigatora Portugallen. Navigationes... (1516) de Martin Waldseemüller. La informació és similar a la que ja apareixia als nous fulls d'Àfrica de la versió de Ptolemeu d'Estrasburg (1513) que es presenten a sobre. Aquest autor va estar molt ben informat dels avenços de les expedicions portugueses. En la Carta Marina ho agraeix d'una manera espectacular al disposar-hi una figura cesària de l'aleshores rei de Portugal Don Manuel.

 

Repr. de Tooley, R.V.; Bricker, C. (1976): Landmarks of Mapmaking. Oxford: Equinox, 1981; p. 153.

 

Pàgina actualitzada el 28 d'octubre de 2019
PAU · ALEGRE · FECIT · MCMXCVIII · MMXIX
3. Ptolemeu retrobat
Anàlisi  |  Conferència  |  Qüestionari  |  Exercici