Cartografia
Geografia i Ordenació del Territori
Curs  2019 -  2020   Índex general
3. Ptolemeu retrobat
Conferència

 
   
plana anterior Ptolemeu retrobat (4/10) plana següent
 
 

A les nombroses còpies manuscrites de la Geographia / Cosmographia realitzades durant el segle quinze cal afegir-hi les set versions impreses publicades entre 1475 i 1490. Des de la darrera d'aquestes dates haurien de passar disset anys fins a una nova impressió. La de Roma de 1507 seria seguida per una altra a la mateixa capital l'any següent. Aquesta edició romana de 1508 inclou el mapa del Món en doble projecció cordiforme de Johann Ruysch. Entre els anys 1508 i 1548 s'hi afegirien dinou noves edicions. Això és un indicador del gran prestigi que conferia la publicació de la Geographia. Més tard encara, l'any 1579, el mateix Gerard Mercator va tenir cura d'una nova edició. No és pas fàcil explicar les raons del buit experimentat entre les edicions romanes de 1490 i de 1507. Gerald R. Crone ha assenyalat que aquest interval es correspon amb l'època daurada de l'expansió marítima i, naturalment, hi havien pocs incentius per aventurar-se en noves impressions fins que els editors potencials no poguessin conèixer i detallar les noves descobertes.

 

Distribució dels vint-i-sis mapes regionals (recensió A) que acompanyaven la Geographia de Ptolemeu. Els talls dels fulls han estat disposats sobre un esquema del planisferi ptolemaic basat en el seu primer sistema de projecció, i que completava la col·lecció.

El dibuix ha estat adaptat a partir de la proposta de Nordenskiöld, A.E. (1889): Facsimile-Atlas. Estocolm [reimp.: New York: Dover, 1973]; pàg. 1, i reproduït per Brown (1949): The Story of Maps [reimpr: New York: Dover, 1977]; pàg. 38.

En el llibre de Nordenskiöld també s'hi reprodueixen els vint-i-set mapes de l'edició romana de la Geographia de 1490.

 

Pàgina actualitzada el 28 d'octubre de 2019
PAU · ALEGRE · FECIT · MCMXCVIII · MMXIX
3. Ptolemeu retrobat
Anàlisi  |  Conferència  |  Qüestionari  |  Exercici