Collage de fotos

III Seminari del Grup de Recerca en Geografia i Gènere del curs 23/24

El divendres 2 de febrer, Natalia Ribas-Mateos, Maria Borràs Escayola i Magdalena Moreno, van participar en la tercera sessió del curs 2023-2024 del seminari del Grup de Recerca en Geografia i Gènere.

Natalia Ribas-Mateos és la investigadora Maria Zambrano a TRANSMENA (UAB, Barcelona) i Mesopolhis (Aix-Marsella). També és membre de la Càtedra Fatéma Mernissi (Rabat). Actualment, està treballant en una investigació relacionada amb les Mobilitats Mediterrànies (Oujda/Tànger/Barcellona Pozzo di Gotto), relacionada amb la violència sexual i les noves formes d’activisme a les ciutats imperials/globals (Londres/París).

A la seva conferència titulada “Una cartografia de les mobilitats: des de la violència sexual a les formes de solidaritat”, vam poder revisar noves formes de solidaritat (o no solidaritat) en relació amb les diàspores, la violència de gènere i les fronteres humanitàries a la Mediterrània i a algunes ciutats globals. Es va presentar una cartografia de les mobilitats que integra dos anys d’etnografia individual (febrer 2022-febrer 2024). Finalment, es van debatre les conclusions extretes durant els debats duts a terme a París al voltant d’aquest llarg i intens recorregut de la seva recerca.

Maria Borràs Escayola, doctoranda de la Universitat de Girona, va exposar la recerca que està duent a terme per la consecució de la seva tesi doctoral. La presentació portava per títol: “Les representacions del canvi climàtic des d’una perspectiva feminista. Explorant noves metodologies: el WPR approach i cuerpo-territorio”. Per una banda, es van exposar els discursos oficials i alternatius de les polítiques públiques de canvi climàtic a doble escala (Espanya i Catalunya). Per altra banda, la recerca busca conèixer com s’està vivint la implementació d’aquestes polítiques per part de les persones organitzades en moviments socials per la defensa del territori, concretament en les dimensions d’energia i aigua. En la presentació, es van explorar les dues metodologies que s’han utilitzat per fer aquest anàlisi: el WPR approach (What’s the Problem Represented to be?) i la metodologia de cuerpo-territorio.

Per acabar, Magdalena Moreno, va impartir la primera part d’un taller sobre masculinitats, anomenat: “Geografías y masculinidades en espacios rurales y urbanos”. En aquesta primera part, es va presentar la perspectiva de la Geografia de gènere per comprendre les principals característiques de la masculinitat hegemònica i els seus mecanismes de socialització. La segona part del taller s’impartirà el dia 20 de febrer de 15h a 16h de manera telemàtica*. En aquesta, s’exposaran els diferents treballs que la Geografia ha estat desenvolupant al voltant de les masculinitats i, d’altra banda, de caràcter pràctic, s’analitzaran exemples concrets de l’exercici de les masculinitats en espais rurals i urbans.

*Per a més informació al voltant de la segona part del taller envieu un mail a: anna.ortiz@uab.cat